Καραγκιόζης

Μέσα από το μαγικό ταξίδι του θέατρο σκιών, από το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς ξεπήδησε και ο Καραγκιόζης, ο δικός μας λαϊκός ήρωας. Κάθε περιπέτεια του είναι μια αφορμή και μια πρόσκληση να μπει ο θεατής στον κόσμο των σκιών, να ταξιδέψει στις γενέτειρες των ηρώων – φίλων του, να δει τη διάρθρωση της κοινωνίας μας, την ποικιλομορφία της, τις ανισότητες της, τα καλώς κείμενα μα και τα μελανά σημεία της, καλυμμένα με το απαλό άσπρο σεντόνι του μπερντέ. Πέρα από την βαθιά παράδοση που έχει και την ιστορία που κουβαλάει στην καμπούρα του, ο Καραγκιόζης είναι πάντα αστείος, σκεπτόμενος, χωρατατζής, επικριτικός και γι’ αυτό θα είναι πάντα επίκαιρος και οικείος. Επιπλέον, η άυλη υπόσταση της σκιάς προσδίδει στην εικόνα που παράγεται έναν μαγικό χαρακτήρα κι έτσι ο δικός μας ξυπόλητος ήρωας παραμένει μέσα στα χρόνια αγαπητός σε όλους.

 

Η ομάδα Ανεμοδούρα, λοιπόν, σας παρουσιάζει τις ιστορίες του λαϊκού μας ήρωα Καραγκιόζη, προερχόμενες από το κλασικό ρεπερτόριο, προσαρμοσμένες όμως στις ηλικίες και την περίσταση κάθε παράστασης. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με στοιχεία της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και ιστορίας (μουσική, ενδυμασία, γλωσσικά ιδιώματα), μαζί με στοιχεία που ενσωματώθηκαν από άλλους πολιτισμούς. Όλα αυτά προσαρμοσμένα στην εποχή μας και εμπλουτισμένα με σύγχρονα στοιχεία, εποχιακά συμβάντα ή και γεγονότα, έτσι ώστε να μην κρατάμε μόνο την παράδοση αλλά και να την συνεχίζουμε.

(Οι παραστάσεις προσαρμόζονται ανάλογα το ηλικιακό κοινό της κάθε παράστασης)

Τα έργα μας:

 

Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη
Ο Καραγκιόζης προσλαμβάνεται ως υπηρέτης στο σπίτι ενός πλούσιου ανθρώπου, έτσι ώστε να υποδέχεται τους καλεσμένους που περιμένει, οι οποίοι είναι επίδοξοι γαμπροί για την κόρη του οικοδεσπότη. Ως συνήθως, ο Καραγκιόζης ανατρέπει τα πάντα…

 

Ο Καραγκιόζης Γραμματικός
Ο Πασάς αποφασίζει να προσλάβει έναν υπάλληλο που θα εγκαταστήσει το γραφείο του στην πλατεία της περιοχής για να βοηθά τους αγράμματους και αναλφάβητους της περιοχής να συντάσουν επιστολές. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει τη θέση του Γραμματικού δίνοντας… το δικό του στίγμα στη θέση αυτή.

 

Ο Καραγκιόζης και η Κούνια
Η ώρα για το μεγάλο πανηγύρι της πόλης έφτασε και ο Καραγκιόζης με συνεργάτη τον φίλο του τον Χατζηαβάτη θέλουν να λειτουργήσουν ξανά τη μεγάλη κούνια. Ο Πασάς τους δίνει την άδεια αφού του υποσχεθούν ότι δε συμβεί κανένα ατύχημα. Θα καταφέρουν όμως να  κρατήσουν την υπόσχεσή τους;

 

Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη
Ο Καραγκιόζης καταζητείται από το σεράι για 82 κατηγορίες. Τα χρέη τον πιέζουν ασφυκτικά και η μόνη περίπτωση να παραγραφούν όλα είναι αν πέθαινε. Έτσι, λοιπόν, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να πεθάνει… για να ζήσει.

 

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι
Ένα μεγάλο θηρίο έχει εγκατασταθεί στην πηγή της πόλης και δεν αφήνει το νερό να φτάσει στους πολίτες της. Ο Πασάς υπόσχεται το θρόνο του και την κόρη του για σύζυγο σε όποιον καταφέρει να το σκοτώσει το θηρίο και να απαλλάξει τον τόπο από το κακό. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι αυτός που θα τα καταφέρει… με τη βοήθεια και του Καραγκιόζη φυσικά.

 

Ο Καραγκιόζης Φούρναρης
Ο Καραγκιόζης με συνέταιρο τον φίλο του τον Χατζηαβάτη αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν ξανά το φούρνο της περιοχής που είχε κλείσει. Ο καπνός όμως ενοχλεί τον Πασά και δίνει διαταγή να κλείσει. Ο Καραγκιόζης… ψήνει τον Πασά να τον κρατήσει μια μέρα. Ψήνει και τα φαγητά των πελατών που, παρά το αίτημα του σαραγιού για μερίδιο, καλύπτουν την πείνα του Καραγκιοζέικου.

 

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη
(εορταστικό διασκευή της κλασικής κωμωδίας “Ο Καραγκιόζης Γραμματικός”)
Ο Καραγκιόζης βγάζει ένα γραφείο έξω απο τη παράγκα για να βοηθήσει τα κολλητήρια του αλλά και τα παιδιά της γειτονιάς να γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Βλέποντας το γραφείο όμως καταυθάνουν και άλλοι κάτοικοι της πόλης που ζητούν βοήθεια για να γράψουν και αυτοί γράμμα στον Άγιο Βασίλη… αλλά και οπουδήποτε αλλού. Εορταστικά τραγούδια και κάλαντα, με την πινελιά του ξυπόλητου ήρωα, ντύνουν όλη την παράσταση.Το γιορτινό τραπέζι του Καραγκιόζη
(εορταστική διασκευή της κλασικής κωμωδίας “Ο Καραγκιόζης Φούρναρης”)
Ο φούρναρης της γειτονιάς ψάχνει βοηθό για να ανταπεξέλθει στη επιπλέον δουλειά των Χριστουγέννων. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει τη θέση και ψήνει τα φαγητά των πελατών που όμως θα βρουν θέση στο δικό του γιορτινό τραπέζι. Εορταστικά τραγούδια και κάλαντα, με την πινελιά του ξυπόλητου ήρωα, ντύνουν όλη την παράσταση.Η Αποκριάτικη Κούνια του Καραγκιόζη

(εορταστική διασκευή της κλασικής κωμωδίας “Ο Καραγκιόζης και η κούνια”)

Η ώρα για το Καρναβάλι της πόλης έφτασε και ο Καραγκιόζης με συνεργάτη τον φίλο του τον Χατζηαβάτη θέλουν να λειτουργήσουν ξανά τη μεγάλη κούνια. Ο Πασάς τους δίνει την άδεια αφού του υποσχεθούν ότι δε θα συμβεί κανένα ατύχημα. Θα καταφέρουν όμως να  κρατήσουν την υπόσχεσή τους; Οι μασκαράδες θα περάσουν από τον κουνιέρη και θα δοκιμάσουν την ισορροπία και την… τύχη τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

 

• 3 μέτρα σκηνή με χειροποίητες έγχρωμες φιγούρες και σκηνικά
• Ηχητική κάλυψη με εξοπλισμό της ομάδας
• Χρόνος στησίματος: 80 λεπτά
• Χρόνος μαζέματος: 60 λεπτά

Κόστος παράστασης: Κατόπιν συνεννόησης